Cum îşi bat joc autorităţile locale de fondurile europene - Interviu > EVZ.ro - Clubul pensionarilor >

Cum îşi bat joc autorităţile locale de fondurile europene - Interviu > EVZ.ro

Cum îşi bat joc autorităţile locale de fondurile europene - Interviu > EVZ.ro
EVZ: Aţi vorbit cu şefa DG Regio, Angel Martinez Sarasola? Cum vede situaţia de acolo?
Este o persoană care realmente se dedică acestui demers. Sunt oameni care nu spun: nu ştiu, domnule ce să faceţi, descurcaţi-vă singuri. Ultima dată când m-am văzut eu cu ea a fost atunci când doamna Sarasola a venit special pentru proiectul privind elaborarea documentaţiilor standard. Ea a remarcat toate aceste inadvertenţe.

Aţi fost la masa la care şefa DG Regio a spus că sunt probleme şi chiar conflicte de interese, în ceea ce priveşte cheltuirea fondurilor europene?

Atunci, Sarasola a întrebat unde este ANRMAP. Vreau să vă spun un alt lucru asupra căruia ne vom apleca, având în vedere dicuţiile cu cei de la Comisie. Acele celebre societăţi de drumuri judeţene. Înfiinţate de Consiile judeţene în anii ’90, acestea s-au transformat în societăţi pe acţiuni cu capital privat sau mai sunt în continuare în administrarea CJ-urilor. Şi, la acest tip de conflict de interese s-a referit Sarasola. Legat de sistemul de achiziţii publice, care ar trebui să furnizeze toate informaţiile, avem autorităţi contractante care nici măcar nu sunt înscrise în SEAP. Acum se face o statistică oficială. În ceea ce priveşte SEAP, acesta funcţionează foarte greu, ca să fiu diplomată. Ei nu au înţeles rolul lor de suport tehnic şi dau informaţii către terţe persoane, adică se căpuşează acest sistem. Avem un proiect comun cu Ministerul Comunicaţiilor de reorganizare a SEAP-ului. Da, Sarasola a spus că sunt probleme, că autorităţile nu-şi asumă răspunderea.

Cum stăm cu gradul de absorbţie a banilor europeni, din punct vedere al legalităţii cheltuirii lor?

Depinde ce vrem. Vrem o absorbţie de 100%, dar cu multe încălcări ale legislaţiei, aşa cum a făcut Polonia. Trebuie să absorbim fondurile, dar fără neregului. De ce, pentru că, orice ban european cheltuit aiurea trebuie dat înapoi din bazunarul statului. Din păcate, am întâlnit situaţii în care reprezentanţii AM-urilor ziceau: haideţi să dăm corecţii financiare. Şi, targheturul lor era câte corecţii financiare au dat. Păi, aceia sunt bani româneşti. Ne facem singuri rău? Din câte ştiu eu, au fost corecţii financiare pe care le-am plătit într-un raport încheiat în 2010 şi de care nu am ştiut până în momentul de faţă. Partea română a acceptat toate aspectele reliefate de CE, fără să conteste ceva.

"Din acest moment, vom începe un control tematic pe toate Consiliile Judeţene şi pe toate domeniile.“
CRISTINA TRĂILĂ, preşedinte ANRMAP

Postări populare

 
****************
***************