Gunoaiele din Mediaş se strâng cu bani norvegieni - Clubul pensionarilor >

Gunoaiele din Mediaş se strâng cu bani norvegieni

Gunoaiele din Mediaş se strâng cu bani norvegieni

Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu a demarat un proiect zonal care a transformat problema deşeurilor într-o adevărată afacere. Flexibilitatea şi rapiditatea absorbţiei fondurilor norvegiene le-a permis autorităţilor de la Mediaş să facă bani din gunoaie şi să dezvolte activităţi economice cu potenţial.

În iulie 2009, Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului (ARPM) Sibiu a demarat proiectul „Parteneriat pentru un mediu curat, reducerea deşeurilor şi dezvoltare durabilă în regiunea 7 Centru", a cărui implementare se va încheia la sfârşitul acestei luni. Bugetul total se ridică la 2,4 milioane de euro, din care 83% este finanţare externă nerambursabilă, prin Programul Norvegian de Cooperare pentru Creştere economică şi Dezvoltare Durabilă în România.

Restul banilor (17%) sunt cofinanţare asigurată de Ministerul Mediului, de Primăria Mediaş şi de cea a oraşului Sălişte. Proiectul constă într-un sistem de compostare individuală a deşeurilor biodegradabile în oraşul Mediaş, în achiziţionarea unei instalaţii mobile pentru tratarea deşeurilor provenite din construcţii şi demolări şi a unui sistem de colectare a deşeurilor periculoase.

În anii trecuţi, munţii de resturi menajere din Mediaş erau adunaţi în timpul unor campanii organizate de Primărie, cu ajutorul Grupurilor Sportive sau al unor ONG-uri. Zona are multe clădiri în ruină, de la locuinţe părăsite la hale industriale sau foste clădiri CAP. De altfel, autorităţile de la Mediaş spun că „trebuie reconstruit tot". Proiectul demarat de ARPM Sibiu scoate bani din „potenţialul demolator" al zonei şi, în acelaşi timp, rezolvă problema gunoaielor şi a deşeurilor periculoase.

Partea nevăzută a proiectului implementat la Mediaş este că reuşeşte să antreneze pe orizontală alte beneficii economice: noi locuri de muncă, dezvoltarea unor domenii de expertiză în constucţii, instruirea angajaţilor în domeniul gestionării deşeurilor şi chiar furnizarea de combustibil pentru cel mai important producător de ciment din zonă.

Locuri de muncă

Operatorul de salubritate ECOSAL Mediaş, cel care gestionează proiectul, a pornit de la 10 angajaţi în 2009 şi a ajuns, în prezent, la 178. Anul trecut, firma a avut o cifră de afaceri de şapte milioane de lei. Directorul general al operatorului public de salubritate, Balog Iosif Atilla, explică unul dintre beneficiile proiectului: „Dacă la construcţia de drumuri s-ar folosi deşeurile din construcţii concasate, s-ar face o economie de ciment de 15%".

De altfel, prin această metodă s-au obţinut trei milioane de metri cubi de umplutură pentru centura ocolitoare a oraşului Sibiu. Opreaţiunea funcţionează identic şi în statele UE, fiindcă deşeul rezultat din concasare este nepericulos, uşor de prelucrat şi nu radiază.


Multumesc ca citesti acest blog. Te mai astept!
Enhanced by Zemanta

Postări populare

 
****************
***************