Picaturi pentru nas - Clubul pensionarilor >

Picaturi pentru nas

Fred Ott's Sneeze (film by William K.L. Dickson)Image via WikipediaRaceala - ce faci daca ai guturai si ti se infunda nasul si mai si stranuti de 10 ori consecutiv?
In principiu, ar fii indicat sa mergi la un doctor sa te consulte.

Saptamana aceasta, am stat mult in frig si am racit destul de rau. Sunt bucuroasa ca nu am febra. Imi curge nasul si ma dor toate-cum spunem noi romanii.La medicul de familie nu pot merge, fiindca, ultima data cand am sunat, mi-a spus asistenta ca ma poate programa la consultatie peste 15-20 de zile. Eu sper sa ma insanatosesc pana atunci...
Asa ca...apelez la experienta mea -la 60 de ani, credeti-ma, ca azi, nu sunt la prima raceala.

In tinerete - adica pe la 25 de ani- cand imi curgea nasul -doctorii mi-au recomandat picaturi nazale "Bixtonim" - cu precizarea -sa nu-l folosesti mai mult de 1 saptamana. Bun!
In conditiile in care nasul imi curgea mai mult de una saptamana, fiind foarte ocupata cu serviciu, copiii, familia, am continuat zile, luni, ani, sa imi pun picaturile in nas-mai erau unele care se numeau Rinofug. Imi puneam picaturi in nas si 1 ora, puteam respira. Asa am dus-o multi anii, am mers la multi doctorii, erau atunci policlinici cu plata si intr-o buna zi -un doctor destept, mi-a spus ca am alergie-aveam rinita alergica. Bun!
La ce am alergie? La foarte multe -polen, praf samd, dar mai ales la frig. Adica - iarna ar trebui sa stau frumos in casa, sa nu merg pe strada?! E posibil?! NU.
Am urmat ani cand am facut tratamente cu antialergice-Feniramin-care ma adormea si multe alte medicamente de acest tip...Nilfan.Pentru mine erau ineficente si di nou mi-am pus picaturi in nas.
Asa am trait multi ani de zile -cu antihistaminice si cu picaturi pentru desfundat nasul.
Insa, nasul meu, era de ani de zile, in greva-mereu era  foarte infundat -refuza sa ma lase sa respir, in pace....

Dupa atatia ani de chin, in care mi-am pus zilnic picaturi in nas- sigur, ca am devenit dependenta de aceste picaturi -practic, eu nu putem respira fara sa imi pun picaturi puse in nas. - A fost frumos...era foarte obositor sa muncesc cand nu putem respira pe nas.

Dupa anii '90, intr-o buna zi -cand ma simteam foarte rau si orice cantitate de picaturi mi-as fi pus in nas, tot nu mai putem respira normal, iar am mers la un doctor specialist; acesta a hotarat ca trebuie facuta operatie -fosele mele nazale, saracele - aveau o mucoasa nazala care era congestiva si ingrosata rau, care practic devenise o piedica in calea respiratiei pe nas.
Era un rezultat asteptat, urmare a atator ani de tratament cu picaturi in nas.
Am facut operatia, a fost "minunat" -cei care au avut ghinionul (ca mine) si au facut o operatie in zona nasului va pot confirma -este o "placere" foarte dureroasa.
Revin la picaturile pentru nas... de atunci, nu mi-am mai pus niciodata picaturi in nas.

Cand racesc -acum, stiu clar, sunt alergica -merg frumos la farmacie si imi cumpar Aerius -acest medicament -ma ajuta sa respir -atunci cand racesc-asa cum am racit acum. V-am povestit patania mea.
Daca, imi permiteti un sfat:  cand raciti -cautati un doctor specialist foarte bun , urmati-i sfaturile si nu folositi picaturile pentru desfundat nasul, decat atatea zile cat va fost recomandat de medic. Daca, in acesta perioada nu v-ati vindecat, nasul tot curge si este infundat, mergeti din nou la medic si solicitati consultatie si tratament. Altfel, puteti pati ca mine....

In concluzie....Picaturile puse in nas -indiferent cum se numesc -creeaza dependenta. Cine spune altceva, nu stie ce spune. Eu v-am povestit patania mea.
Multumesc ca citesti acest blog. Te mai astept!
Enhanced by Zemanta

Postări populare

 
****************
***************